V Račiciach štartujú ME. Petrla verí Vlčekovi s Tarrom, K4 s Myšákom

01.05.2015 Celý región

Račice/Bratislava 1.mája (TASR) - V českých Račiciach dnes predpoludním aj za účasti 16 slovenských reprezentantov odštartujú ME v rýchlostnej kanoistike. Najväčším želiezkom v ohni na úvodnom vrchole sezóny budú dvojnásobní majstri sveta v K2 Erik Vlček s Jurajom Tarrom, ktorí vlani na kontinentálnom šampionáte v nemeckom Brandenburgu vybojovali na kilometri bronz. Do boja o popredné umiestnenie bude chcieť zasiahnuť aj ženská kádvojka s posádkou Ivana Kmeťová, Martina Kohlová.

K4 bez Krajčoviča

Mladý slovenský štvorkajak prekvapil v Brandenburgu ziskom striebra, v Račíciach však pôjde bez svojho "háčika" Mareka Krajčoviča, ktorý má zapálený zub a musí užívať desaťdňové antibiotiká. Šancu tak dostane Denis Myšák. "Denisa poznáme, nie je to pre nás nový pretekár. Pevne verím, že úlohu háčika káštvorky zvládne. Keby sme mu neverili a neboli stotožnení s tým, že dokáže v novej pozícii uspieť, tak by sme ho do tej posádky nedávali. Dosiahol medailové výsledky medzi juniormi i v kategórii do 23 rokov. Je to pre neho taký plynulý prechod do seniorskej kategórie. Verím, že prítomnosť nového člena káštvorku nerozhodí v psychickej pohode. Vďaka tejto výmene budeme aspoň vedieť, či máme kvalitného náhradníka na určitý post alebo nie, takže ja to beriem veľmi pozitívne. Pokiaľ sa nestane nič nepredvídané, na podujatí Svetového pohára v Duisburgu by mal v K4 opäť sedieť Krajčovič," povedal pre TASR športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky (SZRK) Filip Petrla.

Dôverne známe Račice

Slováci Račice dôverne poznajú z tréningov i kvalifikačných pretekov. "Račický kanál je pre nás domovský stánok. Chodíme tam dlhé roky ešte od čias spoločného štátu. Usporiadavame tam kvalifikáče, keďže na Slovensku nemáme regulárnu dráhu. Otázne je, komu budú vyhovovať aktuálne poveternostné podmienky. Niekomu sedí vietor od chrbta, inému zasa vietor spredu. Môže sa stať, že bude fúkať zboku, čo mení situáciu, ale tí najodolnejší pretekári sa nenechajú ovplyvniť vetrom a väčšinou uspejú. Treba jednoznačne povedať, že v našom tíme hrajú v tomto smere prím naši najskúsenejší kajakári Vlček s Tarrom. Som presvedčený o tom, že im dráha bude sedieť, v Račiciach odjazdili množstvo kilometrov," dodal Petrla.

Príprava v Maďarsku

Vlček s Tarrom sa pripravovali na ME v maďarskom Szolnoku. V predolympijskej sezóne budú jazdiť na novej lodi od firmy Nelo. "Po zlatom double na MS v moskovskom Krylatskom sme dostali ponuku od výrobcu na nové lode K1 a K2, ktorú sme veľmi radi privítali. Možnosť vyskúšať niečo nové je vždy príjemná. Zatiaľ sme použili veci a nastavenia zo starej K2 a bolo to celkom fajn," povedal pre oficiálnu stránku SZRK canoe.sk na margo zmeny Vlček. Aj zadák Tarr si novú loď pochvaľuje. "Boli sme si ju vyskúšať pred pár dňami a na prvýkrát to bolo veľmi dobré. Chvalabohu sme sedeli rovno, čoho sme sa veľmi báli, že v tom bude problém. Dúfam, že nám to vydrží po celú sezónu. Nenajazdili sme toho veľa, ale mne sa zdalo, že sa kĺže lepšie ako starý model."

Pre väčšinu slovenských reprezentantov budú vrcholom sezóny augustové MS v Miláne, kde pôjde aj o miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro. "Sú určité disciplíny, ktoré nie sú olympijské a títo športovci sa budú chcieť ukázať v čo najlepšom svetle už v Račiciach. Pre všetkých je však dôležité dobre sa prezentovať na ME pred fanúšikmi, trénermi a médiami. Verím, že zabojujú o čo najlepší výsledok a vylovia z račického kanála nejaké medaily," zakončil Petrla.

Nad účasťou mladého slovenského štvorkajaka na tohtotýždňových ME v Račiciach visel otáznik. "Háčik" striebornej lode z Brandenburgu 2014 Marek Krajčovič totiž začal mať po kvalifikačných pretekoch v českom stredisku problémy so zubom. Tréner Felix Masár musel v spolupráci s vedením Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky urýchlene hľadať náhradu a voľba napokon padla na Denisa Myšáka, ktorý zažije premiéru na seniorskom vrcholnom podujatí.


Problémy so zubami

"Marek Krajčovič mal už dva roky problémy so zubami. Teraz sa to všetko zvrtlo, dva dni po kvalifikáči mu opuchla tvár. Bol na vyšetrení priamo v Račiciach a vedeli sme, že bude musieť užívať antibiotiká. Uvažovali sme, či štvorkajak pôjde domov alebo dáme šancu nejakému náhradníkovi, aby sme mohli štartovať na ME. Trochu sa to skomplikovalo tým, že Denis Myšák sa nezmestil do našej lode a tak sme museli priniesť širšiu. Ešte to nie je úplne ono, no chlapci sa postupne zjazďujú," povedal Masár po štvrtkovom vážení lode v priestoroch slovenského depa v Račiciach.

V hre o post háčika bol chvíľu aj zadák K4 Viktor Demín. "Bola aj taká možnosť, že dáme dopredu Viktora, ktorý bol v minulosti juniorským majstrom sveta v K2, no ani on nebol pred šampionátom celkom zdravotne v poriadku. To isté platí aj o Gáborovi Jakubíkovi. Nechceli sme, aby sa narušilo posedenie posádky a Myšák bol najrozumnejšou voľbou. Ťažko povedať, ako dopadnú chalani na európskom šampionáte, ktorý sa tento rok koná nezvyčajne skoro, keďže v júni sú v Baku na programe I. Európske hry. Rozhodujúce sú pre nás augustové MS v Miláne, kde pôjde aj o miestenky na OH 2016 v Riu de Janeiro," dodal pre TASR Masár.

slovenská nominácia na ME v Račiciach:

KAJAKÁRI: Miroslav ZAŤKO (K1 200 m), Martin JANKOVEC - Ľubomír BEŇO (obaja K2 200 m), Peter GELLE (K1 1000 m), Erik VLČEK - Juraj TARR (K2 500 m a 1000 m), Tibor LINKA (K1 500 m), Denis MYŠÁK - Matej MICHÁLEK - Gábor JAKUBÍK - Viktor DEMIN (všetci K4 1000 m).

KANOISTI: Ľubomír HAGARA (C1 200 m), Rastislav KOHÚT (C1 1000 m), Matej RUSNÁK (C1 500 ma 5 km)

KAJAKÁRKY: Ivana KMEŤOVÁ (K1 200 m, K2 200 m a 500 m), Martina KOHLOVÁ (K2 200 m a 500 m)
 

Vyberte región